Странице

петак, 21. октобар 2016.

21 Oktobar


Ovo je jedan neplaniran post koji će biti izuzetno kratak, htela sam da napišem jedan dugačak i dobar post, ali neke stvari su me nažalost sprečile. Tako da ću se potruditi da sve ispričam u kratkim crtama.Već znate šta se na ovaj dan 1941. desilo u Srbiji, i ovo je najmanje što mogu da uradim kako bih osvežila uspomenu na ovaj grozni događaj kako ga nikada ne bismo zaboravili.


Svake godine, kada se približi 21. oktobar, zamislim se i jednostavno ne izlazim iz tog tmurnog razlišljanja. Sa obzirom da sam baš iz Kragujevca, teško zamišljam ulice svoga grada pre 70 godina, i te dane rata i straha. Verujem da ste i vi, kao i ja, tugovali uz "Krvavu bajku" i ukoliko ste na taj dan posećivali Šumarice, nema šanse da se neko vreme izvadite iz tog raspoloženja. Jednostavno, pouka svega je da se smrt može naći na bilo kom ćošku. Žao mi je što pišem ovako depresivan post, ali ponekad se moramo okrenuti i malo ozbiljnijim temama.
Puno puta sam čula ljude koji pljuju po Nemcima, kako ih preziru zbog ovog događaja. Nemojte biti takvi. Ne možete kriviti današnje Nemce zbog Hitlerovih zločina te Nemačke prošlog veka. Jednostavno, to bi bilo kao da neko okrivi vas za zločine, recimo vašeg pradede, samo primer. Ne shvatajte me pogrešno, nisam nikakav ljubitelj Nemačke ili postupaka ove države, i ovo šro se desilo karakterišem kao neoprostivo. Ali ne mrzite celu državu zbog prethodnih generacija ili starih grešaka, nismo ni mi bezgrešni. :)

Krivite Hitlera i tu generaciju ako želite, provedimo današnji dan u tugujući za nevinim ljudima i sećajući se ovog velikog zločina nad našim narodom.

Ukoliko je neko iz Kragujevca javite mi utiske, i kako vam je bilo na školskom času. :)


                                               Kako ste vi proveli ovaj dan?






















17 коментара:

  1. Tužno stvarno :( Inače, baš si lijepo objasnila stvari i podržavam te!
    Ako imaš vremena učlani se u moj blog: This is my life

    ОдговориИзбриши
  2. Udjem na blogger,trazeci neku pozitivnu stvar za citanje,ajde udjem u tvoj post i jos vise se rastuzim.Razumem poentu posta,i razumem da se treba secati tih stvari,ali mislim da blog nije mesto za pisanje istih.Sigurno niko nece provesti dan tugujuci,a previse si ozbiljna za svoje godine.Trebala bi da pises o lepim stvarima,a mi nikome necemo pomoci tugujuci.Tuzne su to price,o kojima mi kao deca i tunejdzeri ne treba da pisemo na blogovima.Premlada si da razumes.Mozda neces shvatiti poentu mog komentara,ali govorim ti istinu.Treba da pises o lepim i pozitivnim stvarima,ovim ces samo nekog napuniti cudnom i tuznom energijom.Tvoj blog je u mnogim postovima poceo da odise preozbiljnoscu za tvoje godine.Svi znamo i secamo se ove price,ali veruj mi blog je jedno sasvim pogresno mesto za pisanje ovakve teme.Em,zato sto je ovo ozbiljna prica o kojoj treba pisati na nekim ozbiljnim stranama,em zato sto ti kao dete ne mozes realno i na dovoljno dobar nacin nesto preneti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da je tema super. Ne slažem se time da deca ne treba da znaju i da pričaju o ovome. Svakako da ne treba da se bacimo sa mosta zbog ovoga, ali treba da podignemo svest o tome šta se zapravo desilo NEVINOJ deci. Zašto da deca ne znaju za to i zašto da ne pričaju o tome? Mislim da svako na blogu može i treba da iznese svoje lično mišljenje, a onaj ko me želi da čita ne mora. Otvori svoj blog i piši ono što se tebi sviđa. Ovo je jedan od osećajnih postova, a znaš šta još? Vidim da dosta njih gleda samo sebe i baš ih briga šta se desilo i piše neke glupe "vesele" postove. Ljudi, ne može vam uvek biti po volji! A Nađu to pogađa i zato što, između ostalog, voli svoj Kragujevac i ne može da ga zamisli takvog. Možda je neko od te dece bio njen rođak? Možda je i to rastužuje? A i veoma je pohvalno da ovako mlado ljudsko biće napiše da nisu svi Nemci krivi, da ne treba sve njih da krivimo zbog jednog čoveka. To je zrelo i dobro razmišljanje. Ali, da postavlja slike šminke i proizvoda svoje majke je savršeno dečje. Pa vidi, draže mi je da neko napiše post o ovome, nego da samo hoće da nam dokaže da "ima para". Tako da, prvo malo razmisli pre nego što nekom nešto kažeš, dobro bi ti došlo. Nadam se da ti je drago što sam ti posvetila deset minuta za kucanje komentara. A Nađa, tebi svaka čast :*

      Избриши
    2. U pravu si,Katie!Ovo jedna od Tema o kojoj bi svako mogao sve I svasta da prica,a Nadja je to prikazala za najbolji,najzreliji,najpravedniji nacin! Stvarno je zalosno to sto se dogodilo!I ovaj post je puno bolji nego svi na mom blogu zajedno,toliko iskerana puna razumijevanja,a can si sve obuhvatila!Stvarno ti svaka cast,Nadja💙A I tebi Katie jer si u potpunosti upravu❤

      Избриши
    3. Katie, Nina, hvala vam divne ste. :) Moje misljenje kao i poenta ovog bloga jeste da svet predstavljam realno, jednostavno ne mogu da ignorisem neke stvari kao sto je ova tragedija, zar je problem da podelim svoje misljenje i da zajedno zalimo na ovaj dan? Svet ipak nije uvek saren i pun leptirica. Ukoliko sam dete, ne smem ozbiljno da pisem? Smatram da sam dovoljmo zrela da iznosim svoje stavove i stanem iza njih. Ti ces verujem, draga moja, pronaci zamerku za svaki moj buduci post. Zato te molim da, kao aktivan hejter, ne budes anonimna. Zar me se bojis? ;)

      Избриши
    4. Prvo,volim da prvo odgovaram na pitanja,pa u skladu sa tim,odgovoriću prvo tebi.Ne,ne bojim te se,to je nekako i smešno.Aktivan hejter,draga moja ako ti aktivnim hejterom nazivas nekog ko govori kako i jeste onda je to tvoje shvatanje,ali ne i moje.A ja cu ostati anonimna.A što se tiče aktivnih fanova,da odgovorim,otkud znas da i nemam blog?☺Niko nije rekao da ne treba da znamo nista o tome,cas sta vise trebamo.Ali blog je previse neozbiljno mesto za ovako ozbiljnu temu.Mogla je da napise neki dopis novinama,bilo bi bolje tako.Toliko od mene sto se tice ovoga,a Katie ili kako se god zoves,sto bi bili glupi postovi,ne ponizavaj,a o ukusima se ne raspravlja.I Nadja,ja tebe nisam vredjala,da bih bila hejter.

      Избриши
    5. Ovako mislim da djeca trebaju učiti u školama i o ovakvim događajima, da vide što se može dogoditi. Sada ovo nema veze sa ovime, i nadam se da se neće naljutiti nitko srpske nacionalnosti, ali naprimjer (ne znam u Srbiji), ali mi u školi ne smijemo previše govoriti o Domovinskom ratu, mislim da je to glupo, jer svaka strana je kriva, svaka strana se branila i borila i događale su se se smrti, no sada su naše države pomirene i među Hrvatima i Srbima ne posotji toliko "rivalstvo". Mislim da djeca trebaju naučiti o tome što se dogodilo kako se ne bi ponovile iste stvari, ovo o Domovinskom je bio primjer, al mi je prvi pao na pamet.

      Fantastiko World

      Избриши
    6. Nikog ja nisam ni ponizila, ni uvredila! Zaista, ako ti se ne sviđa, idi piši o čemu hoćeš! A blog nije neozbiljno mesto, ako ga ti tako vidiš, super... A da, ja nisam verni fan, znaš? Stajem na stranu onoga ko je u pravu. I možeš se predstaviti slobodno! I da, kao što možeš da pročitaš - na BLOGU me zovu Katie. Toliko od mene.

      Избриши
    7. A sta je ako nije vredjanje ako kazes(citiram):"pišu neke glupe "vesele"postove."Dakle,Katie,oslovljavati nesto kao glupo,je ponizavanje i vredjanje necijeg pisanja i rada.Sto bih se predstavila?Ostacu anonimna,a vi razmislite ko bi to mogao biti☺.Jos jedna stvar,kao aktivan fan,Katie jasno mi je da je podrzavas.Blog nije medijski pracen,i svodi se vecinom na medjusobni odnos blogera i blogerki.Samim tim,kristalno je jasno da blogger nije neko ozbiljno mesto.Ja sam prva recitovala na priredbi,ovu temu treba da iznesu mediji,ali zivimo u takvoj drzavi da je bitnija estrada.U svakom slucaju,izvini Nadja,sto ti punimo komentarima post.Katie,kao fan,naravno da ces misliti da je u pravu.

      Избриши
    8. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    9. Ovim putem želim da se izvinim svima koje sam, naravno, potpuno nenamerno uvredila time što sam napisala da su veseli postovi glupi. Zaista, prejaka je to reč, vrlo mi je žao zbog toga što sam je na tako grub način iskoristila. Naravno da to ne mislim zaista. Nikako nisam želela da ovo preraste u svađu. Samo sam, kao i svi ostali, iznosila svoje mišljenje. Ne zato što nešto specijalno volim Nađu, ili "mrzim" osobu koja je ostavila onaj komentar - već zato što sam smatrala da Nađa i ja delimo mišljenje, pa sam, kroz nju, branila i sebe. Mislim da je ovo zaista glupo i vrlo nezrelo, ja se izvinjavam dotičnoj osobi koju sam, ako dobro pretpostavljam, takođe uvredila. Ja ne kažem da njeno mišljenje nije ispravno - naravno da jeste. Jednostavno, u ovim trenucima sam se ponašala previše zaštitnički, nisam dvaput razmislila. Sad sam ipak rešila da se ne zapetljavam, već da kažem nešto, ali da trezveno razmislim, a ne da u besu iskucam rečenice. Ali, bilo bi ružno reći da ne volim Nađu, zapravo, vrlo mi je draga, a taj utisak sam stekla čitajući njene postove. Međutim, to mi ne daje prava da ikoga nazivam glupim. Opet kažem, neke stvari sam zaista napisala u besu, i vrlo mi je žao zbog toga. Priznajem grešku. Nadam se da se sada svaka svađa prekida. Izvinjavam se svima. Volela bih da se ovako nešto više ne ponovi, jer, da, iako je blog medijski ne propraćen, mesto je na kom se blogerke međusobno podržavaju i to nas čini jedinstvenima. Ne želim da išta slično naruši ono što uvek radimo.

      Избриши
    10. Ovim putem želim da se izvinim svima koje sam, naravno, potpuno nenamerno uvredila time što sam napisala da su veseli postovi glupi. Zaista, prejaka je to reč, vrlo mi je žao zbog toga što sam je na tako grub način iskoristila. Naravno da to ne mislim zaista. Nikako nisam želela da ovo preraste u svađu. Samo sam, kao i svi ostali, iznosila svoje mišljenje. Ne zato što nešto specijalno volim Nađu, ili "mrzim" osobu koja je ostavila onaj komentar - već zato što sam smatrala da Nađa i ja delimo mišljenje, pa sam, kroz nju, branila i sebe. Mislim da je ovo zaista glupo i vrlo nezrelo, ja se izvinjavam dotičnoj osobi koju sam, ako dobro pretpostavljam, takođe uvredila. Ja ne kažem da njeno mišljenje nije ispravno - naravno da jeste. Jednostavno, u ovim trenucima sam se ponašala previše zaštitnički, nisam dvaput razmislila. Sad sam ipak rešila da se ne zapetljavam, već da kažem nešto, ali da trezveno razmislim, a ne da u besu iskucam rečenice. Ali, bilo bi ružno reći da ne volim Nađu, zapravo, vrlo mi je draga, a taj utisak sam stekla čitajući njene postove. Međutim, to mi ne daje prava da ikoga nazivam glupim. Opet kažem, neke stvari sam zaista napisala u besu, i vrlo mi je žao zbog toga. Priznajem grešku. Nadam se da se sada svaka svađa prekida. Izvinjavam se svima. Volela bih da se ovako nešto više ne ponovi, jer, da, iako je blog medijski ne propraćen, mesto je na kom se blogerke međusobno podržavaju i to nas čini jedinstvenima. Ne želim da išta slično naruši ono što uvek radimo.

      Избриши
  3. Ja mislim da je ovo jako dobra tema za pisanje, jer smatram da taj dan ne sme da se zaboravi, jer je obelezio nasu Srpsku istoriju. Nisam rasista, ali losi komentari 'nesrba' na ovom postu mislim da nisu potrebni zaista, jer mi trebamo biti ponosni na zrtvu koju su nam pruzili nasi preci. ODLICAN POST, SAVRSENO NAPISAN, VRLO ORIGINALAN I UNIKATAN,VELIKI LAJK!
    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  4. SAVRŠENO NAPISANO ! Obraćam se tebi, da ni u kom slučaju ne obraćaš pažnju na nebitne osobe poput ovog anonimca gore. Blog je tvoj i ti imaš svako pravo ovog sveta da na njemu iznosiš svoje mišljenje i pišeš o onome što tebe rastužuje, uveseljuva. Blog je tvoj, piši o čemu god poželiš ! 21. Oktobar, jako je tužan dan za svako dete, tinejdžera, odraslu osobu, upoznatu sa strahotama tog tragičnog događaja. Plakala sam recitujući Krvavu Bajku, iako nikada nisam ni posetila Kragujevac a niti taj spomenik. I reči koje je izgovorio nastavnik koji je tada držao čas : ''Ja držim čas, a vi pucajte '', jednostavno jeste hrabrost koja boli. Sve pohvale za tvoj stav. Ne treba se sada čitava Nemačka nacija mrziti zbog tog događaja, jer jednostavno oni koji danas vladaju tom državom i oni koji danas žive tamo, u pelenima su bile tih godina ili jednostavno nisu ni bili rođeni. Međutim, ovaj događaj se ne sme zaboraviti ! O njemu se mora pričati, ovaj događaj mora živeti. Mora živeti sećanje na tu nevinu decu, na decu koja su završili na najtragičniji način i ubijeni na krajnje bolestan način. Mora se pričati o ovome, a tvoj stav i tvoje pisanje definitivno jeste mnogo veće od tvojih godina. Nikada nećemo zaboraviti tu nevinu decu, hrabrog nastavnika i more krvi koje je tada poteklo kroz Kragujevac. Volela bih da nekad u budućnosti posetim taj čuveni spomenik V3 i isplačem se na njemu, jer jednostavno to se mora održati kao simbol hladnokrvnosti tog rata. Skidam kapu za ovaj post ! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka čast Nadja!Ovim si pokazala da ipak u ovim našim generacijama koje su izgubljene u telefonima i tehnologiji,ipak postoje deca koja zdravo i normalno razmisljaju.Ovo je jedan tuzni dogadjaj u kom su stradala nevina deca,i idalje mi malo zasuze oci na ovu pricu.Ova recenica ucitelja,ostala mi je u pamcenju.Da ne duzim ja sad.Objasnila si sve.❤

    ОдговориИзбриши
  6. Bicu kratka: sjajn post,bez obziira kokiko tema ozbiljna bila. Ti si je sjajno izneka i daka doprinis da ne zaboravu tragedija koja je ucinjena. Miskim da j sjajno sto si to uradila ivde, na vim blogu, mestu koje predstavlja tvoj kutak, sa tvojim mislima i gde ti odlucujes sta ce biiti prisuutno. :)
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши